Sledování tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z chronických ran - Jemelková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá sledováním tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z chronických ran. Práce zahrnuje informace o vzniku biofilmu, jeho funkci a vlivu na hojení ran. Dále jsou popsány bakterie přítomné v chronických ranách a způsoby odstranění vzniklého biofilmu. V neposlední řadě je v práci uveden přehled metod používaných k detekci tvorby biofilmu, se zaměřením na bakterie vyskytující se v nehojících se ránách. V experimentální části byla ke sledování tvorby biofilmu použita Christensenova metoda v mikrotitračních destičkách. Tvorba biofilmu u bakterií izolovaných z chronických ran byla vyhodnocena a porovnána se sbírkovými kmeny.
Detection of biofilm formation in bacteria isolated from chronic wounds
Keywords: biofilm; chronické rány; detekce tvorby biofilmu; Christensenova metoda; mikrotitrační destičky; biofilm; chronic wounds; detection of biofilm formation; Christensen's method; microtiter plates