Motivace středoškolských studentů ke studiu na vysoké škole. - Cindr, Daniel (Univerzita Pardubice, 2020)
Teoretická část práce bude zaměřena na vymezení pojmů a bližší seznámení s problematikou motivace ke studiu na vysoké škole - motivace žáků ke studiu, faktory ovlivňující motivaci, způsoby, jak lze motivaci zlepšovat, přechod ze střední školy na vysokou školu a vývoj zájmu studentů o studium na vysoké škole od vzniku samostatné ČR (počet maturantů pokračujících na VŠ apod.) V praktické části bude využito kvantitativní metodologie s cílem zjistit, jaká je hlavní motivace studentů středních škol ke studiu na vysoké škole. Dále také zkoumat faktory ovlivňující motivaci žáků k výběru dané vysoké školy z pohledu pohlaví, typu střední školy (odborná SŠ/gymnázium), momentálního ročníku studenta a dosavadních studijních výsledků na SŠ. Výzkum by také zahrnoval očekávání a aspiraci budoucích vysokoškoláků po dostudování VŠ (výběr povolání, očekávané finanční ohodnocení) a zda jsou studenti SŠ spokojeni s možnostmi výběru VŠ v ČR.
The motivation of high school students to study at the university.
Keywords: motivace; motivace ke studiu; školní motivace; terciární vzdělávání; motivation; motivation to study; school motivation; teritary education