Intramolekulárně koordinované organokovové chalkogenidy jako SSP pro depozice tenkých vrstev - Řičica, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2014)
V ramci teto diplomove prace byly p.ipraveny tenke vrstvy SnS2 a SnS material. pomoci metody rota.niho nana.eni (spin coating) u.itim organocini.iteho polysulfidu [2,6-(Me2NCH2)2C6H3]2Sn2S7, organocinateho sulfidu [({2,6-(Me2NCH2)2C6H3}Sn)2(?Ę-S)] a organocinateho fenylthiolatu {[2,6-(Me2NCH2)2C6H3]SnS(Ph)}. Dale byly p.ipraveny intramolekularn. koordinovane slou.eniny prvk. 12. a 13. skupiny obsahujici neutralni N,N-chelatujici ligand a monoanionicke N,C,N- a C,N-chelatujici ligandy. V.echny p.ipravene slou.eniny byly charakterizovany pomoci 1H, 13C, 77Se a 125Te NMR spektroskopie a molekulove struktury byly potvrzeny pomoci rentgenove difrak.ni analyzy monokrystalickeho materialu.
Intramolecularly coordinated organometallic chalcogenides as SSP for depositions of thin layers
Keywords: spin coating; SSP; organokovové chalkogenidy; chelatující ligandy; tenké vrstvy; organometallic chalcogenides; intramolecular coordination; thin films