Nákladní podvozek three-piece bogie v evropských podmínkách - Pulda, Jan (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se věnuje problematice three-piece bogie v kontextu evropských požadavků na jízdní vlastnosti nákladních vozů. V první části práce jsou nastíněny možnosti a současné trendy konstrukcí three-piece bogie ve světě. S využitím vybraných konstrukčních prvků, u nichž je předpoklad, že sníží vliv nevhodných vlastností three-piece bogie, jsou sestaveny MBS modely alternativních variant podvozku s klínovým třecím tlumičem. Tyto modely jsou následně podrobeny simulacím ve vybraných úsecích, jejichž parametry odpovídají zkušebním zónám dle normy EN 14363. Následně jsou dle této normy výsledky simulací posouzeny a zároveň jsou porovnávány s výsledky simulací evropského podvozku typu Y 25.
Freight three-piece bogie in european conditions
Keywords: nákladní podvozek; třídílný podvozek; three-piece bogie; jízdní vlastnosti kolejového vozidla; numerické simulace; třecí klínový tlumič; freight bogie; three-piece bogie; running characteristics of railway vehicle; numerical simulation; friction wedge damper