Komplexní přístup k podpoře vzdělávání dětí v sociálně znevýhodněných rodinách - Štíglová, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce nese název Komplexní přístup k podpoře vzdělávání dětí v sociálně znevýhodněných rodinách. Hlavním cíl práce je identifikovat opatření, přispívající ke snižování rozdílů ve vzdělávání, a vymezit zajištění komplexní a účinné podpory ve vzdělávání. Teoretická část je věnována základním východiskům a pojmům, o které se celé téma opírá. Patří sem zejména téma sociálního znevýhodnění rodin, které jsou sociálně znevýhodněné, jejich dětem a vzdělávání. Důležitou součástí je i komplexní a systémová podpora při vzdělávání těchto dětí. Teoretická část mapuje klíčová témata problému a slouží jako základní opora pro praktickou část práce. V praktické části představuji výzkum, který je realizován kvalitativní formou. Výzkumné šetření je provedeno za pomocí techniky polostrukturovaných rozhovorů. Tyto rozhovory byly vedeny s aktéry, kteří se podílejí na vzdělávání dětí v sociálně znevýhodněných rodinách a mají dostatečné zkušenosti, které mohou sdílet a podílet se na případných nápadech pro zlepšení v přístupu ke vzdělávání těchto dětí. Závěr obsahuje shrnutí včetně zamyšlení se nad možnými inovacemi či změnami do praxe.
A comprehensive approach to supporting the education of children in socially disadvantaged families
Keywords: vzdělávání; sociální znevýhodnění; systémová podpora rodin; komplexní přístup; education; social disadvantage; systemic support for families; comprehensive approach