Prevence zubního kazu u dětí - Andersová, Eva (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se věnuje prevenci zubního kazu u dětí. Zaměřuje se na předškolní období a prevenci, kterou provádějí učitelé v mateřských školách. Cíle bakalářské práce jsou zaměřeny na znalosti dentální hygieny, formu předání informací dentální hygieny dětem a vytvoření informačního listu. Teoretická část je tvořena anatomií, zubním kazem, dentální hygienou, fluoridací, správnou výživou, pravidelnými prohlídkami u stomatologa a edukací. Jelikož je prevence rozšířená, ve výzkumné části se bakalářská práce zabývá jen znalostmi dentální hygieny a výchovy dětí k dentální hygieně prováděnou učiteli MŠ. Výzkumná část práce je prováděna dotazníkovým šetřením a edukací. Výsledky bakalářské práce ukazují,že znalosti vychovatelů prevence zubního kazu u dětí je známa, ovšem vychovatelé si neuvědomují jejich vliv na prevenci.
Child tooth decay prevention
Keywords: dentální hygiena; edukace; prevence; zubní kaz; dental hygiene; education; prevention; dental caries