Předoperační a pooperační péče u pacientů s totální endoprotézou kyčelního kloubu - Smejkalová, Helena (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá předoperační a pooperační péčí o pacienta s totální endoprotézou kyčelního kloubu. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána anatomie kyčelního kloubu, dále pak nejčastější onemocnění kyčelního kloubu, které vedou k operaci. S tím jsou zmíněny i kontraindikace k operaci. Nadále je zde popsané, jaké se používají druhy endoprotéz a jaké mohou být komplikace při operaci. Poměrně velká část je věnována předoperační a pooperační péči před a po totální endoprotéze kyčelního kloubu. Poslední kapitola je zaměřená na rehabilitaci. Praktická část byla prováděna v soukromé nemocnici. V této části jsou vypracované tři ošetřovatelské procesy a některé statistické údaje. Jako výstup pro praxi slouží vytvořená ošetřovatelská mapa péče.
Preoperative and postoperative care for patients with total hip replacement
Keywords: kyčelní klouby; totální endoprotézy; coxartróza; předoperační; pooperační péče; rehabilitace; hip joints; total replacement; coxarthrosis; preoperative; postoperative care; rehabilitation