Komparace vývoje veřejných financí v České republice a na Slovensku - Ludvíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá vývojem reforem veřejných financí v České republice a na Slovensku. První část práce vysvětluje základní pojmy týkající se veřejných financí a veřejného sektoru obecně. Druhá část se již zaměřuje na samotnou konsolidaci, zhodnocení plánovaných a realizovaných opatření v jednotlivých oblastech veřejných financí a zachycuje politické dění v obou zemích včetně vlivů Evropské unie. Závěrečná část srovnává přístupy České a Slovenské republiky k problematice reforem a provádí analýzu dopadů realizovaných opatření na jednotlivé ukazatele veřejných financí.
Comparison of the development of public finances in the Czech Republic and Slovakia
Keywords: Reforma; veřejný deficit a dluh; veřejné finance; veřejné příjmy a výdaje; státní rozpočet; reform; public deficit and debt; public finance; public revenues and expenditures; state budget