Kolik kroků ujde sestra běhme osmihodinové směny? - Staňková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce poukazuje na problematiku fyzického zatížení zdravotních sester na oddělení intenzivní péče a standardní ošetřovatelské jednotky ve Finsku. Teoretická část je zaměřena na poznatky z oblasti tělesné zátěže. Kromě poznatků z oblasti anatomie a fyziologie práce zahrnuje popis druhů zátěže, včetně té psychické. Mimo jiné se zabývá i pohybovou aktivitou a prevencí v oblasti fyzického zatížení v rámci sesterského povolání. V empirické části prezentuji výsledky výzkumného šetření, které se vztahují k vzdálenostem, které sestry ujdou v průběhu jednotlivých směn. Taktéž uvádím výsledky šetření z dotazníku, týkající se fyzického zatížení z pohledu sester. V této části také uvádím porovnání mnou získaných výsledků z Finska s výsledky z jiných zahraničních i českých výzkumů. V diskuzi a závěru jsou vyhodnoceny výzkumné otázky a stanovené cíle.
How many steps does the nurse take during the eight hour shift?
Keywords: fyzická zátěž; pohybová aktivita; následky zátěže; zdraví sestry; physical stress; physical activity; consequence of physical stress; health of nurse