Filosofická víra pod kárným dohledem "orthodoxie" - Sikora, Ondřej (My University, 2024)
Článek je věnován polemice se stanoviskem Stanislava Sousedíka, týkajícím se Karla Jasperse a jeho pojetí filosofické víry. V první části článku je shrnuta interpretační teze Stanislava Sousedíka. V ní hraje hlavní roli rozpor mezi filosofickou vírou a ortodoxním křesťanstvím. V dalších částech jsou podrobeny kritice zásadní motivy, se kterými Stanislav Sousedík pracuje, zejména motiv „ortodoxní víry“ a „ortodoxního pojetí zjevení“. Snažím se ukázat jednak nedostatky v tomto chápání ortodoxie, a dále načrtnout, v čem je Jaspersovo pojetí filosofické víry blízké tradičnímu křesťanství a v čem vězí skutečný spor mezi vírou filosofickou a náboženskou.
Philosophical Faith under the Supervision of "Orthodoxy"
Keywords: víra; zjevení; Jaspers; ortodoxie; faith; revelation; Jaspers; orthodoxy