Hydrolýza aryl-/2-(4-nitrofenyl)hydrazinokarboxylatů/ - Košař, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 1995)
Bylo připraveno 7 substituovaných fenyl-/2-(4-nitrofenyl) hydrazinokarboxylatů/ vícestupňovou syntézou. U těchto látek byla dále sledována jejich solvolytická stabilita. Studium bylo komplikováno difúzí spojenou s vylučováním sraženiny sodné soli výchozího hydrazinokarboxylatu. Reakční rychlost úbytku výchozí látky byla úměrná koncentraci metoxylátového iontu až do oblasti pKa. Reakční rychlost za přítomnosti butylaminu jako kompetitivního nukleofilu byla v celém aciditním rozsahu studované závislosti úměrná jeho koncentraci. Tyto výsledky nasvědčují na průběh metanolýzy podle mechanizmu BAC2.
Hydrolysis of aryl/2-(4-nitrofenyl)hydrazinokarboxylates/
Keywords: kinetika; reakční mechanismy; methanolýza; solvolýza; hydroxinokarboxyláty