Využití mikroorganismů pro biosyntézy nanočástic - Lovecká, Simona (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit syntézu nanočástic, která je velmi důležitým aspektem jednoho z nejrychleji se rozvíjejících oborů moderní vědy, kterým je nanotechnologie. Popisuje jejich vlastnosti, metody přípravy chemickými, fyzikálními a biosyntetickými metodami. Práce je zaměřena především na biosyntetické metody přípravy nanočástic mikroorganismy - bakteriemi, mikroskopickými vláknitými houbami, aktinomycetami a viry. Biosyntetické metody jsou ekologické a takto připravené nanočástice mají lepší vlastnosti. Navíc umožňují širší využití než ty, které jsou syntetizovány chemickými a fyzikálními metodami. Dále se práce zabývá jejich využitím. Nacházejí široké uplatnění v medicíně, potravinářském a textilním průmyslu, nátěrových hmotách a mnoha dalších odvětvích.
Using of microorganisms for the biosynthesis of nanoparticles
Keywords: Nanotechnologie; nanočástice; bakterie; biosyntéza; mikroorganismy; aplikace nanočástic; nanotechnology; nanoparticles; bacteria; biosynthesis; microorganisms; application of nanoparticles