Sociální kontexty vnímání filmů s homosexuální tematikou - Malíková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku homosexuality a jejího zobrazování v médiích, zejména ve filmu. Společnost a film se navzájem úzce ovlivňují, a proto má reprezentace sexuálních menšin ve filmu dopad na smýšlení společnosti, a to následně zase na filmovou tvorbu. Práce se zabývá homosexualitou všeobecně, jejím obrazem v médiích a tématy s tím souvisejícími jako je stereotypizace a cenzura. Důraz je kladen i na prozkoumání pohledu na homosexualitu v českých médiích a jejích proměnách v průběhu historie až do současnosti.
Social contexts of the perception of Queer Cinema
Keywords: Homosexuality; Media; films; representation; stereotypes; censorship; Homosexualita; Média; filmy; zobrazování; stereotypy; cenzura