Nabídka a poptávka v silniční a železniční dopravě v regionu Znojemsko - Havelka, Lubomír (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá nabídkou a poptávkou v silniční a železniční dopravě v regionu Znojmo. V práci je uvedena charakteristika znojemského regionu a výčet dopravních firem působících na tomto území. Součástí práce je i analýza nabídky a poptávky v obou sledovaných dopravních oborech. Analýza byla provedena prostřednictvím dvou dotazníků. Specifikaci faktorů ovlivňujících poptávku po osobní dopravě z pohledu zákazníka udává první provedený průzkum, z něhož vyplynulo, že nejpoužívanějším dopravním prostředkem je osobní automobil a pro cestující je nejdůležitějším faktorem rychlost přepravy, cena a pohodlí. Druhý průzkum se týká nabídky a poptávky v nákladní dopravě.
The supply and demand of road and rail traffic in the Znojmo region
Keywords: silniční doprava; železniční doprava; agregátní poptávka; agregátní nabídka; dopravní firmy; průzkumy