Systém objednávání vlaků do ročního jízdního řádu - Greiner, Karel; Volek, Josef (Univerzita Pardubice, 2013)
Příspěvek popisuje aplikaci editoru vlaků sloužící k zadávání požadavků dopravců na trasy vlaků v České republice. Aplikace je součástí informačního systému sestavy ročního jízdního řádu vlaků. Editor vlaků představuje distribuovanou aplikaci složenou z databázového serveru, aplikačního serveru a klientského programu. Obsahuje většinu údajů vlaků dostupných v rámci plánování jízdního řádu. Kromě funkcí pro práci s vlaky poskytuje různé analytické nástroje a tisk pomůcek pro železniční pracovníky a cestující. Za účelem koordinace sestavy jízdního řádu s provozovatelem dráhy byl navržen postup tvorby vlaku založený na fázích vlaku.
System of trains ordering for the annual timetable