Uhlíková pastová minielektroda - Honsová, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
SOUHRN Předložená diplomová práce se zabývá využitím nově vyvinutého typu uhlíkové pastové minielektrody (mCPE) a jejím použitím pro stanovení kadmia a olova na antimonovém filmu. Minielektroda byla sestavena z kovového těla a plastové špičky pro pipety, naplněné uhlíkovou pastou. Jako kontakt byl použit kovový hrot vložený do pasty. Byly připraveny různé druhy uhlíkových past (CPE) smícháním několika typů uhlíkových prášků a pastových kapalin. Tyto pasty byly testovány k výběru uhlíkové pasty s nejlepšími elektrochemickými vlastnostmi na CPE i na mCPE, která byla následně použita k dalším experimentům. Dále byly uhlíkovou pastovou minielektrodou proměřeny kalibrační křivky v rozmezí 1-50 ppb pro kadmium a olovo na antimonovém filmu v 0,1M HCl, v čisté vodě s mícháním a nakonec v čisté vodě bez míchání. Závěrem byla zjištěna spolehlivost měření bez a s obnovou povrchu elektrody a reprodukovatelnost výšky a plochy píků. Všechny naměřené hodnoty byly zpracovány do grafů a vyhodnoceny v závěru práce.
Carbon paste minielectrode
Keywords: Uhlíková pastová elektroda; minielektroda; kadmium; olovo; antimonová filmová elektroda; Carbon paste electrode; minielectrode; cadmium; lead; antimony film electrode