Role prarodiče v současné rodině - Pazderová, Lýdie (Univerzita Pardubice, 2019)
V bakalářské práci se budu zabývat tématem, jakou roli mají prarodiče, konkrétně - babičky v současné rodině. Cílem této práce je definovat základní pojmy týkající se rodinných vztahů a prarodičovství v současném sociálním a kulturním kontextu. Snahou, je přiblížit jakou roli zaujímají dnešní babičky v rodině, jak se mění chápání této role ve společnosti z pohledu prarodičů i ostatních členů rodiny. Součástí bakalářské práce bude kvalitativní výzkum. Pomocí rozhovorů s účastnicemi budu zjišťovat, jak konkrétně ony vnímají svou roli prarodiče. Zaměřím se na to, jak jsou ony s touto rolí spokojeny. Jak si vytvářejí identitu prarodiče a jaké konkrétní funkce a aktivity v rodině zaujímají.
The role of grandparent in a current family
Keywords: prarodiče; role prarodiče; mezigenerační vztahy; vnoučata; rodina; prandparents; role of grandparent; intergenerational relationships; grandchildren; family