Matky samoživitelky v české společnosti - Bezdegová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována matkám samoživitelkám v české společnosti. V České republice v devadesátých letech dvacátého století začal výrazně stoupat počet dětí narozených mimo manželství. Tato bakalářská práce je zaměřena na svobodné matky, které své děti vychovávají samy, ať dobrovolně nebo nedobrovolně. Cílem této práce je zmapovat matky samoživitelky v české společnosti. V práci se také zabývám výchovou dětí jedním rodičem a dopadem samoživitelstvím na děti těchto žen. Dále se snažím zjistit příčiny samoživitelství, jaké je uplatnění samoživitelek na trhu práce a postavením v sociálním systému a v neposlední řadě se věnuji otcům dětí osamělých matek.
Single mothers in czech society
Keywords: svobodné matky; děti; česká společnost; nemanželská plodnost; mateřství; single mothers; children; czech society; non-marital fertility; motherhood