THERMODYNAMICKÉ DISOCIAČNÍ KONSTANTY IONIZOVATELNÉHO ANTIDEPRESIVA VORTIOXETINU S POUŽITÍM UV-VIS SPEKTRÁLNÍCH DAT S MALÝMI SPEKTRÁLNÍMI ZMĚNAMI - Čápová, Aneta; Pilařová, Lucie; Meloun, Milan (Slovenská technická univezita v Bratislave, 2017)
Vortioxetin patří mezi antidepresiva. Byly na něm provedeny potenciometrické a spektrofotometrické pH-titrace pro stanovení disociačních konstant. Léčivo se používá pro léčbu chronické lymfocytární a Waldenstromovy makroglobunémie a zaměřuje se na malignity B-buněk. Byly stanoveny tři disociační konstanty pomocí nelineární regrese pH-spekter (REACTLAB, SQUAD84) a pH-titrací (ESAB). U LH2+ (mírně rozpustný) došlo k protonaci za vzniku rozpustných kationtů LH32+ a LH43+ v čisté vodě. V rozmezí od pH 3 do 10 lze spolehlivě odhadnout tři disociační konstanty ve spektrech při koncentraci Vortioxetinu hydrobromidu 9.2 x 10-5 M. Byly stanoveny tři thermodynamické disociační konstanty pKTa1= 5.38, pKTa2= 7.12, pKTa3= 9.22 při 25°C a pKTa1= 5.01, pKTa2= 7.10, pKTa3= 8.87 při 37°C. Tři thermodynamické konstanty při koncentraci Vortioxetinu hydrobromidu 3 x 10-4 M byly stanoveny regresní analýzou potenciometrických titračních křivek na pKTa1= 5.10, pKTa2= 8.30, pKTa3= 9.20 při 25°C a pKTa1= 5.02, pKTa2= 8.22, pKTa3= 9.20 při 37°C. Predikce disociačních konstant byla stanovena použitím programu MARVIN a ACD/pK a byly stanoveny dvě disociační konstanty.
THERMODYNAMIC DISSOCIATION CONSTANTS OF IONIZED VORTIOXETIN HYDROBROMIDE ANTIDEPRESIVE WITH THE USE OF UV-VIS SPECTRA WITH SMALL SPECTRAL CHANGES
Keywords: Disociační konstanty; Vortioxetin; spektrofotometrická titrace; REACTLAB; SQUAD84; ESAB; Dissociation constants; Vortioxetine; spectrophotometric titration; REACTLAB; SQUAD84; ESAB