Vývoj českého obchodního práva ve druhé polovině 19. století a na začátku 20. století - Vebrová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce pojednává o historickém vývoji obchodního práva ve druhé polovině 19. století a v první polovině 20. století. První část je věnována počátkům a prvním zákonům, kterými byly Colbertova nařízení, Francouzský zákoník nebo směnečný řád. Zásadním obdobím vývoje obchodního práva byl jistě kapitalismus, neboť vznikly další významné předpisy ? Všeobecný obchodní zákoník a Akciový regulativ. Poslední část mé práce se zabývá vývojem práva v první polovině 20. století, kdy vznikl zákon o kartelech, jednotný směnečný řád či živnostenský zákon. Na konci tohoto období byly zrušeny Všeobecný občanský a obchodník zákoník, které nahradil občanský zákoník.
Development of commercial law at the second half of the 19th century and at the beginning of the 20th century
Keywords: všeobecný obchodní zákoník; akciový regulativ; zákon o kartelech; jednotný směnečný řád; živnostenské zákony; občanský zákoník; general commercial code; stock regulator; cartel law; unified exchange system; trading regulations; civil code