Studium Ca-Al směsných oxidů pro přípravu metylesterů z rostlinných olejů - Šnajdrová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na transesterifikaci řepkového oleje pomocí Ca-Al směsných oxidů, jako bazických katalyzátorů. Nejprve byla pozornost věnována nalezení vhodné metody syntézy katalyzátorů. Vhodnou syntézou se ukázala být koprecipitační titrační metoda, kterou byly připraveny Ca-Al hydrocalumity a následnou kalcinací směsné oxidy. Katalyzátory byly charakterizovány různými metodami (XRD, TPD, TG a SEM). Dále byly studovány vlivy vstupních surovin na konverzi při transesterifikaci oleje, kde bylo prokázáno, že obsah vody v surovinách má zásadní význam na aktivitu katalyzátoru. V reakci se nejlépe osvědčily suroviny s nízkým obsahem vody, u nichž bylo dosaženo 98,8 % konverze a malý únik vápníku, zatímco s použitím surovin s vysokým obsahem vody bylo dosaženo pouze 41,46 % konverze a vysoký únik vápníku. Reakční komponenty (mono-, di-, triacylglyceridy a methylestery) byly stanovovány pomocí plynové chromatografie a uvolňovaný vápník v průběhu reakce byl analyzován plamenovou fotometrií.
The study of solid Ca-Al mixed oxides for preparation of methyl esters from vegetable oils
Keywords: Transesterifikace; Heterogenní katalyzátor; Ca-Al hydrocalumit; Ca-Al směsný oxid; Transesterification; Heterogeneous catalyst; Ca-Al hydrocalumit; Ca-Al mixed oxide