K pojmu "idea" v díle Komenského - Nevimová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Komenského dílo je širokou syntézou filosoficky heterogenních vlivů. Mezi antickými, křesťansky asimilovanými motivy u Komenského dominuje křesťanský novoplatonismus. "Idea" je jeden z klíčových pojmů jak Komenského ontologie, tak gnoseologie. V práci je analyzován pojem "idea" v Komenského pansofických a metafyzických spisech. Pozornost je zaměřena na tyto tematické okruhy: 1) "Idea" v kontextu Komenského metafyziky. 2) "Idea" v Komenského emanačním schématu ("idea" jako základ světové analogie, paralelismu a panharmonie). 3) Vztah pojmů "idea" a "notio" (nauka o společných vrozených pojmech). Práce je založena na důkladné práci s pramennou literaturou, opírá se také o tematicky relevantní literaturu sekundární, zvláště o studie o Komenském od Jana Patočky.
On the Concept of the Idea in the Work of Jan Amos Comenius
Keywords: Komenský, Jan Amos; idea; harmonie; pansofie; Comenius, Jan Amos; idea; harmony; pansophia