Membránové kontaktory a jejich využití při absorpci - Dittrich, Marcel (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá základním popisem membránových kontaktorů a jejich možnou aplikací pro absorpci oxidu uhličitého z významných plynných směsí do vody. V experimentální části zkoumá vliv parametrů jako je např. rychlost fází nebo koncentrace oxidu uhličitého ve směsi se vzduchem na výkonnost procesu. Dále srovnává membránovou absorpci s absorpcí v náplňových kolonách.
Membrane contactors and their application for absorption
Keywords: membránové kontaktory; absorpce; oxid uhličitý; náplňové kolony; membrane contactors; absorption; carbon dioxide; packed column