GC/MS stanovení mastných kyselin v třídách lipidů lidské plazmy - Pelcl, Kryštof (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem a optimalizací nového spojení analytických separačních technik pro stanovení mastných kyselin v lipidických frakcí ze vzorku lidské plazmy. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o lipidech, jejich třídách a jednotlivých analytických metodách, které lze využít pro jejich stanovení. Experimentální část práce zahrnovala optimalizaci separace lipidických tříd pomocí kapalinové chromatografie a následně byly lipidy v najímaných frakcích převedeny na methylestery mastných kyselin a analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostním spektrometrem. Díky tomuto postupu mohlo být sledováno zastoupení mastných kyselin v jednotlivých lipidických třídách.
GC/MS determination of fatty acids in human plasma lipid classes
Keywords: lipidy; mastné kyseliny; esterifikace; estery mastných kyselin; kapalinová chromatografie hydrofilních interakcí; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; lipidomická analýza; lipids; fatty acids; esterification; fatty acid esters; liquid chromatography of hydrophilic interactions; gas chromatography; mass spectrometry; lipidomic analysis