Problém osoby v dialogu - Buber a Lévinas - Otčenášková, Radka (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce vychází z děl dvou významných filosofů Martina Bubera a Emmanuela Lévinase týkajících se problematiky osoby v dialogu. Cílem této práce je provést analýzu těchto děl a porovnat je. Bakalářská práce nastiňuje pojetí dialogu u Martina Bubera, jež zakládá osobu a dochází ke vztahu Já a Ty, který je podmíněn setkáním. Na dílo Bubera navazuje Emmanuel Lévinas, jehož základní filosofickou skutečností je setkání s druhým, s Tváří, jež říká "Nezabiješ"?. Přijetím tohoto příkazu začíná etika, která je v tomto smyslu základem a počátkem filosofie.
The problem of a man in a dialogue - Buber and Lévinas
Keywords: Martin Buber; Dialogues; relations; "Me and You"; Emmanuel Lévinas; confluence; differences; the "Faces"; Martin Buber; dialogy; vztahy; Já a Ty; Emmanuel Lévinas; setkání; jinakosti; tváře