Gardnerella vaginalis - Krpcová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce je věnována popisu bakterie Gardnerella vaginalis. Zahrnuje patogenezi tohoto mikroorganismu, dále onemocnění dávána do souvislosti s přítomností tohoto druhu v urogenitálním ústrojí žen, ale také onemocnění, u kterého G. vaginalis vyvolavatelem není. V neposlední řadě je také popsána terapie.
Gardnerella vaginalis
Keywords: Gardnerella vaginalis; bakteriální vaginóza; zánětlivé onemocnění pánve; endometritida; Gardnerella vaginalis; bacterial vaginosis; pelvic inflammatory disease; endometritis