Finanční analýza vybraných typů příspěvkových organizací a jejich komparace - Švadlenková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na finanční analýzu příspěvkových organizací různého zaměření v rámci jednoho regionu. Práce analyzuje jednotlivé finanční ukazatele a zaměřuje se na specifika jednotlivých organizací a na rozdíly mezi nimi. Teoretická část vymezuje základní potřebné pojmy jako národní hospodářství, ziskový a neziskový sektor, neziskové organizace, jejich členění, znaky a cíle. Dále vymezuje pojem příspěvková organizace, podmínky jejího zřízení, majetek a financování. Teoretickou část uzavírá účetní výkaznictví a charakteristika vhodných ukazatelů finanční analýzy. Empirická část se věnuje konkrétním příspěvkovým organizacím, jejich předmětu činnosti, financování a hospodaření. Pomocí poměrových ukazatelů je zjišťováno finanční zdraví jednotlivých organizací. V závěru diplomové práce je provedena komparace a vyhodnocení zjištěných skutečností. Součástí diplomové práce jsou účetní výkazy všech vybraných příspěvkových organizací.
Financial analysis of a selected types of contributory organizations and their comparation
Keywords: neziskový sektor; příspěvková organizace; financování; finanční analýza; non-profit sector; contributory organization; management; financial analysis