Vliv dušnosti na kvalitu životu u pacientů s neuromuskulárním onemocněním. - Gregorová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Téma bakalářské práce je soustředěno na problematiku dušnosti u pacientů s neuromuskulárním onemocněním, především s diagnózou myastenia gravis. Zabývá se vlivem dušnosti na kvalitu života pacientů. Teoretická část je věnována popisu, diagnostice a léčbě onemocnění myastenia gravis. Dále je zaměřena ošetřovatelskou péči o pacienty s vybraným neuromuskulárním onemocněním, která je vhodná pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Praktická část se zabývá vyhodnocením a prezentací získaných dat kvantitativního výzkumu.
The influence of dyspnoea on the quality of life of patients with neuromuscular disease.
Keywords: dušnost; kvalita života; myastenia gravis; neuromuskulární onemocnění; dyspnoea; myasthenia gravis; neuromuscular diseases; quality of life