Dystrofie - Vondráčková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2015)
Dystrofie je kvantitativní a kvalitativní porucha metabolismu různých složek. Jedná se extracelulární nebo intracelulární změny, které ovlivňují správnou funkci organismu. Tyto odchylky se projevují hromaděním, v nižší frekvenci úbytkem jednotlivých substancí. Mnohdy je patologie způsobena výskytem abnormálních substancí. Jedná se zejména o lipidy, sacharidy, proteiny, vodu, krystaly a pigmenty. Onemocnění mohou mít genetický podtext, či je lze získat během života jedince. Příkladem geneticky podmíněného onemocnění je svalová dystrofie. Duchennova svalová dystrofie patří mezi nejznámější a nejprogresivnější degenerativní poruchy svalstva.
The Dystrofia
Keywords: Dystrophy; myopathy; Duchenne muscular dystrophy; dystrofie; myopatie; Duchennova svalová dystrofie