Hodnocení míry uspokojení potřeb zákazníků v organizaci neziskového sektoru Městský úřad Šumperk - Pavlů, Iva (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením potřeb zákazníka a jejich uspokojování. Jak o zákazníky pečovat, udržet si je či přitáhnout. Jedná se zde o neziskovou organizaci – Městský úřad – a jejich vztahy k občanům a způsobu hodnocení míry uspokojení jejich potřeb.
Analysis measurement of customer demands satisfaction in a nonprofitable sector of the Municipal authorities of the town of Šumperk
Keywords: Needs; satisfaction of customers; nonprofitable organizations; communications mix; services; Municipal Authorities; Marketing; Potřeby; spokojenost zákazníků; Neziskové organizace; komunikační mix; služby; městské úřady