Kronikářství na Chrudimsku v 19. a 20. století - Krchová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2008)
Hlavním úkolem této diplomové práce byla snaha přiblížit vývoj kronikářství na Chrudimsku v průběhu 19. a 20. století. Cílem práce bylo podat přehled kronik vzniklých v chrudimském okrese, jejich jednotlivých typů a náležitostí, vývoje během dvou staletí, doplněných o zákonná opatření, která postupně byla pro jednotlivé druhy pamětních knih vydávána. Celé téma je rozčleněno do šesti základních kapitol. Úvodní kapitola má za úkol přiblížit historii kronikářství na našem území od samotných počátků, zabývá se tedy hlavně „velkými" kronikami, zachycujících politické dějiny státu a panovníků.
Chronicles of the Chrudim region in the 19th and the 20th century
Keywords: chronicles; Chrudim region; Chrudim area; 19th century; 20th century; traditional chronicles; kronikářství na Chrudimsku v 19. a 20. století; historie kronikářství; lidové kronikářství; kronikářství; kroniky; druhy pamětních knih