Nábožensky definovaný obraz nepřítele a jeho konstruování v původních českých textech 15. století - Holečková, Anna (Univerzita Pardubice, 2025)
Předkládaná práce se zabývá historicky významným procesem vytváření obrazu nepřítele. Tato problematika je sledována v původní české literatuře pozdního středověku, která určitým způsobem tematizuje dobové náboženské rozpory. Analýze a interpretaci jsou podrobeny texty nekatolické i katolické provenience, pocházející z období 15. století až první poloviny 16. století. Takto postavený výzkum umožňuje jednak charakterizovat přístupy autorů obou stran, jednak oba postoje porovnat a výslednou komparací stanovit, v čem se představy o "nepřátelském" odlišují, jaké jsou rozdíly v konstruování obrazu nepřítele a v jeho rysech, či užívaných prostředích, nebo zda je naopak možné nalézt některé shodné prvky v autorských strategiích, které vybraní reprezentanti obou táborů užívají.
The religiously defined image of the enemy and its construction in original Czech texts of the 15th century
Keywords: obraz druhého; vytváření nepřítele; vytváření náboženské jinakosti; image of the other; construction of the enemy; construction of religious otherness; confessionalization; late Middle Ages; konfesionalizace; pozdní středověk