Studium reologických vlastností rozpouštědlových alrylátových nátěrových hmot - Tarabová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce se zabývá měřením reologických charakteristik akrylátových rozpouštědlových nátěrových hmot a studováním vlivu přídavku reologických aditiv na reologické vlastnosti. V teoretické části jsou shrnuty základní pojmy z reologie a reometrie. Byla provedena literární rešerše způsobů měření nátěrových hmot a druhů používaných reologických aditiv. Experimenty byly zaměřeny na měření tokových křivek, oscilačních testů a kreepů s následnou relaxací na dynamickém reometru RS 150 HAAKE v systému souosých válců.
Studies of rheological properties of solvent-borne acrylic coatings
Keywords: akrylátové disperze; nátěrové hmoty; reologické vlastnosti; tokové křivky