Citlivost sekundárních výbušin k elektrické jiskře - Zeman, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2003)
Pro 71 polynitrosloučenin byly stanoveny energie E50 elektrické jiskry, vyvolávající iniciaci těchto sloučenin s 50% ní pravděpodobností. Měření bylo realizované na přístroji pro stanovení citlivosti sekundárních výbušin k elektrické jiskře, zkonstruovaném ve spolupráci s firmou Austin Detonator, a.s., Vsetín. Pro studium chemického mechanismu iniciace polynitrosloučenin elektrickou jiskrou se jako nejvýznamnější ukázala analýza citlivosti dat s využitím 13C a 15N NMR chemických posunů, a to jak atomů-nosičů nejreaktivnějších nitroskupin, tak dusíku těchto nitroskupin.
Electric spark sensitivy of secondary explosives
Electric spark sensitivy of secondary explosives
Keywords: výbušiny; polynitrosloučeniny; citlivost k elektrické jiskře; detonace; NMR spektra; reaktivita