Každodennost šlechtice na přelomu 19. a 20. století. Příklad barona Francise Parishe - Svobodová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je zaměřená na každodenní život šlechtice na přelomu 19. a 20. století. Hlavní postavou je Francis Richard von Parish (1870 - 1903), jehož deníky se zachovaly v SOA Zámrsk. Deníky z let 1894 1903 jsou psány ručně a v německém jazyce. V práci jsou zaznamenány základní činnosti a aktivity šlechtice na přelomu století. Velká část práce je věnovaná cestování Francise Parishe po Rwandě v rámci jeho vojenské služby. Je zde přiblížena i situace Německé východní Afriky, pod kterou Rwanda v té době patřila.
Everyday Life of the Nobleman around 1900: The Case of Baron Francis Parish
Keywords: dailiness; everyday life; Parish von Senftenberg; travelling; Rwanda; diaries; Parish, Francis Richard; každodennost; každodenní život; Parish von Senftenberg; cestování; Rwanda; deníky