Osteogenesis imperfecta - Voltnerová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá genetickým onemocněním pojivové tkáně s názvem Osteogenesis imperfecta. První část je zaměřena na teoretické poznatky týkající se této dědičné choroby, projevující se křehkostí kostí. Patří sem kapitoly zahrnující historii nemoci, genetické a fyziologické hledisko postižení, klasifikaci, diagnostiku, léčbu a v poslední řadě prevalenci v populaci. Druhou důležitou součástí práce je kazuistika a zjištění názorů respondentů na handicapované jedince a otázky zaměřené na znalost onemocnění Osteogenesis imperfecta jako takového.
Osteogenesis imperfecta
Keywords: Osteogenesis imperfecta; genetika; kosti; zlomeniny; kolagen; klasifikace; genetics; bones; fractures; collagen; classifications