Využití firewallu jako bezpečnostního mechanismu pro malou firmu - Piverková, Adriana (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zabezpečení malé podnikové sítě a ochranou dat, se zaměřením na firewally. Toto téma jsem si vybrala zejména z toho důvodu, že problematika zabezpečování a ochrany dat je v současnosti velmi aktuální. S počítači se dnes setkáváme téměř všude a data, případně informace, které jsou na nich uloženy, jsou předmětem stále většího zájmu nejrůznějších útoků. Ochrana údajů především ve firemních sítích, je tedy v dnešní době již nezbytná. Práci jsem rozdělila do několika částí. Nejprve se věnuji bezpečnostním rizikům obecně, tomu, s jakými hrozbami se dnes uživatelé Internetu mohou setkat a jak se rozdělují podle závažnosti. V další části se věnuji hackerům, tedy skupinám útočníků. Dále jsem se zaměřila na firewally, jako na zabezpečovací nástroje proti těmto útokům i útočníkům. Praktickou částí práce je vystižení situace v konkrétní firmě a navrhnutí alespoň základní bezpečnostní politiky s důrazem na výběr pro firmu nejvhodnějšího firewallu na základě jejích požadavků.

This barchelor work is dealing with problematic of protective and protection data in a small firm computer network, accentuate on firewalls. I have chosen this topic because this problematic is very actual these days. We can see computers all around us and data, eventually informations, which are saved there, are the objects for many attack. The protective of data, espetially in firm computer network, is necessary these days. This barchelor work is parted to some parts. Firs part describe safety risks generally and which threats can we meet with and how weighty they are. Another part describe hackers, groups of attackers. Then I target the firewalls, as a protectiv device againts these attacks and attackers. The practical part of this work describe the situation in a chosen small firm and suggests some basic security policy with accentuating choosing the best firewall for firm on the basis requirements.
Useage of firewalls as protectiv mehcanism in a small firm
Keywords: social engeneering; threats; Risks; hacker; packet filtres; security policy; Firewall; sociální inženýrství; hrozby; rizika; hacker; paketové filtry; bezpečnostní politika