Příprava a charakterizace dielektrických vrstev pro tiště-nou elektroniku - Sochová, Anna (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací polymerních dielektrických vrstev pro tištěnou elektroniku. Teoretická část popisuje jednotlivé dielektrické charakteristiky a též materiály a techniky, které jsou pro výrobu dielektrických vrstev používány. Obsahuje rovněž přehled komerčně dostupných dielektrických barev a past. V experimentální části byly připraveny roztoky polymerů (PVDF – polyvinylidenfluorid, PVC – polyvinylchlorid a PS – polystyren) ve vhodném rozpouštědle (NMP – N-methyl-2-pyrrolidon), do nichž bylo posléze přidáno plnivo BaTiO3 (titaničitan barnatý) a byly vytvořeny tenké vrstvy. Byly zkoumány vlastnosti daných vrstev a jejich vhodnost pro použití jako dielektrikum pro tištěnou elektroniku.
Fabrication and characterization of dielectric layers for printed electronics