Komparace postoje ke zdravému životnímu stylu mladých dospělých a starších dospělých v České republice - Barvová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části práce bude poskytnout přehled o problematice zdravého životního stylu. Budou zde uvedeny a popsány faktory podporující, ale naopak i faktory poškozující zdravý životní styl. Dále představím i holistické pojetí zdraví. Cílem praktické části bude analýza a komparace postoje k životnímu stylu respondentů dvou věkových kategorií, a to mladých dospělých a starších dospělých. Výzkumné šetření bude provedeno na základě kvantitativního výzkumu formou dotazníku se zaměřením na zdravý životní styl. Zaměřím se na každodenní návyky respondentů týkající se spánkové hygieny, stravování, zařazování pohybových aktivit, pitného režimu, pobytu v přírodě, péče o psychické zdraví (meditace apod.), dále i konzumace drog (např. alkoholu, nikotinu v různých formách apod.). V dotazníku nebude chybět ani otázka na typ zaměstnání či studia (sedavé, aktivní apod.) nebo dotaz týkající se míry každodenního stresu. Věková hranice respondentů se bude pohybovat v rozmezí 20-30 let a 45-60 let.
Comparison of Attitudes towards a Healthy Lifestyle of Young Adults and Older Adults in the Czech Republic
Keywords: postoj; zdraví; životní styl; mladí dospělí; starší dospělí; posture; health; lifestyle; young adults; older adults