REMINISCENČNÍ TERAPIE V REZIDENČNÍCH ZAŘÍZENÍCH PRO SENIORY - Faltová, Barbora; Čermák, Zdeněk; Coufalová, Martina (Slezská univerzita v Opavě, 2016)
Příspěvek pojednává o využití reminiscenční terapie u seniorů, kteří jsou klienty rezidenčních zařízení sociálních služeb. V úvodní části představujeme teoretický základ pojednávající o reminiscenční terapii a možnostech jejího využití v rezidenčních zařízeních pro seniory. Dále je řešena metodika výzkumného šetření, kdy bylo pro získání dat využito kvantitativního výzkumného šetření dotazníkovou formou s následným zpracováním dat za užití popisné statistiky. Při vyhodnocení výsledků výzkumného šetření bylo zjištěno, že pro klienty je trénování paměti velmi důležité. Reminiscence neboli reminiscenční terapie záměrně pracuje se vzpomínkami seniorů s cílem procvičit kognitivní funkce, navodit dobrou náladu a radost s tím, že traumatizujících témat, která klient sděluje, se dotýká pouze v případech, kdy si toto klienti sami přejí. V mnoha domovech pro seniory jsou užívány prvky reminiscenční terapie, avšak většina zkoumaných zařízení pořádá reminiscenční setkání spíše nepravidelně a v omezené míře. Mezi významné závěry našeho šetření patří zejména pozitivní hodnocení reminiscenční terapie seniory jako příjemného, obohacujícího zážitku a oblíbeného aktivizačního programu.
Reminiscence therapy in a residential facility for seniors
Keywords: senior, reminiscence, domov pro seniory; senior, reminiscence, homes for the elderly