Motivace studentů Univerzity Hradec Králové ke studiu učitelství - Krausová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První teoretická část se věnuje obecně motivaci a teorii učitelské profese a s nimi spojeným pojmům. Pozornost je věnována motivům, potřebám a zájmům, ale také konfliktům motivů. Prostor je dále věnován problémům učitelské profese, mezi které se řadí například feminizace učitelství či stárnutí učitelů. Vysvětleny jsou i jednotlivé etapy v profesní dráze učitelů. Poslední kapitola teoretické části je věnována samotné motivaci k učitelské profesi, od které se odvíjí praktická část této bakalářské práce. Praktická část je založena na vlastním kvantitativním výzkumu, který má za cíl zjistit motivy studentů vedoucí k podání přihlášky na učitelský obor a zda chtějí povolání učitele vykonávat.
Motivation of the students of the University of Hradec Králové to study teaching
Keywords: motivace; potřeba; učitelství; učitelé; feminizace; vzdělávání; motivation; needs; teaching; teachers; feminization; education