Dopady inflace na konkrétní podnik - Bissengali, Omar (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv inflace na finanční výkonnost a hospodaření společnosti Škoda Auto, významného hráče středoevropského automobilového průmyslu. Práce kombinuje teoretickou analýzu inflace - jejích příčin, měření a ekonomických dopadů s případovou studií společnosti Škoda Auto v letech 2007 až 2023. S využitím kvantitativních metod včetně popisné statistiky, korelační a regresní analýzy je hodnocen vztah mezi inflací a klíčovými ukazateli, jako jsou tržby, zisk a objem výroby. Práce rovněž zohledňuje dopady velkých globálních krizí, včetně finanční krize z roku 2008, pandemie COVID-19 a rusko-ukrajinské války. Výsledky ukazují, že navzdory ekonomickým problémům prokázala Škoda Auto odolnost díky optimalizaci nákladů, strategickým investicím a diverzifikaci trhu, čímž posílila svou pozici v automobilovém sektoru i v české ekonomice.
The impact of inflation on the financial performance
Keywords: Škoda Auto; inflace; finanční výkonnost; automobilový průmysl; kvantitativní metody; česká ekonomika; světová hospodářská krize; Škoda Auto; inflation; financial performance; automotive industry; quantitative methods; Czech economy; global economic crisis