Stanovení aminokyselin s rozvětveným řetězcem pomocí HPLC s fluorimetrickou detekcí - Sladká, Michaela (Univerzita Pardubice, 2008)
Stanovení aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valinu, leucinu a isoleucinu), methioninu, fenylalaninu a tyrosinu je v současné době nejspolehlivějším přístupem pro diagnostiku nemoci javorového sirupu, hypermethioninemie, fenylketonurie a tyrosinemie. Byla vyvinuta HPLC metoda pro stanovení aminokyselin s rozvětveným řetězcem, methioninu, fenylalaninu a tyrosinu v plazmě a plné krvi. Před separací jsme provedli derivatizaci těchto aminokyselin pomocí o ftaldialdehydu. Pro separaci jsme použili chromatografickou kolonu LiChroCart 125 4 Purospher RP 18e, 5 ?m. Efluent byl monitorován pomocí fluorescenčního detektoru. Jako mobilní fázi A jsme použili 25 mmol/l Na2HPO4 - methanol (90:10, v/v), pH 6,5?0,1, jako B 100% methanol. Analytické parametry metody byly vyhovující pro všechny stanovované aminokyseliny. Kalibrační křivka byla lineární v celém rozsahu testovaných koncentrací. Orientační hodnoty u skupiny dobrovolných dárců krve byly 231,69 36,12 ?mol/l pro valin, 191,55 35,03 ?mol/l pro leucin, 55,34 10,79 ?mol/l pro isoleucin, 37,26 35,71 ?mol/l pro methionin, 73,17 10,01 ?mol/l pro fenylalanin a 51,08 11,87 ?mol/l pro tyrosin. Orientační hodnoty u novorozenců byly 166,34 40,01 ?mol/l pro valin, 139,84 31,36 ?mol/l pro leucin, 51,08 13,02 ?mol/l pro isoleucin, 22,06 4,70 ?mol/l pro methionin, 71,79 15,39 ?mol/l pro fenylalanin a 127,75 31,78 ?mol/l pro tyrosin. Vyvinuli jsme jednoduchou, relativně rychlou a selektivní HPLC metodu s fluorimetrickou detekcí pro stanovení aminokyselin s rozvětveným řetězcem, methioninu, fenylalaninu a tyrosinu v plazmě a suché krevní skvrně. Prezentovaná metoda je citlivá, přesná a správná pro vyšetřované vzorky a je vhodná jak pro výzkumné účely, tak také pro klinickou praxi.
Determination of branched-chain amino acids using HPLC with fluorescence detection
Keywords: valine; leucine; isoleucine; methionine; phenylalanine; tyrosine; maple syrup urine disease; hypermethioninemia; phenylketonuria; tyrosinemia; fluorescence detection; valin; leucin; isoleucin; methionin; fenylalanin; tyrosin; nemoc javorového sirupu; hypermethioninemie; fenylketonurie; tyrosinemie; HPLC; fluorimetrická detekce