Česká národní knihovna a čítárna v Belé Crkvi mezi dvěma světovými válkami - Jonák, Pavel (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce představuje meziválečné osudy krajanských Čechů v jugoslávské Belé Crkvi. Vyrovnává se s teoretickými koncepty etnicity a nacionalismu, aby díky nim a díky historickému kontextu migrační problematiky zhodnotila, jakou měrou se čtenářství podílelo na udržení českého jazyka v tomto konkrétním případě české menšiny. Zdrojem výzkumu byly archiválie spolku - zápisy z porad a valných hromad a knižní katalogy. Kvalitativní analýzu zápisů doplnila kvantitativní analýza knihovního fondu z počátečních let České národní knihovny a čítárny v Belé Crkvi.
Czech National Library and Reading Room in Bela Crkva between the Two World Wars
Keywords: knihovny; čtenářství; Bela Crkva; nacionalismus; etnicita; národní obrození; libraries; reading; Bela Crkva; nationalism; ethnicity; national revival