Modely zaměstnávání pracovníků ve veřejné správě - Halásková, Martina (Univerzita Pardubice, 2006)
Příspěvek se zaměřuje na základní modely zaměstnávání pracovníků ve veřejné správě v EU.Rozlišujeme dva modely zaměstnání pracovníků v územních samosprávách (smluvní a statutární model). Struktury, které organizují zaměstnání v územních samosprávách, jsou a zůstanou velmi rozličné v rámci Evropské unie. Blíže je věnována pozornost společným a odlišným znakům zaměstnaneckých systémů v původní patnáctce zemí EU.
Keywords: zaměstnanci; pracovníci; místní samospráva; smluvní model; statutární model; Employees; workers; local municipality; „contract model“; „statutary model“