Hygiena rukou - Hemrová, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku hygieny rukou ve zdravotnickém zařízení, speciálně na její nejdůležitější složku, hygienickou dezinfekci rukou. Míra compliance hygieny rukou významně ovlivňuje výskyt nozokomiálních nákaz ve zdravotnickém zařízení. V teoretické části je zmíněna základní charakteristika epidemiologického procesu, preventivní opatření a léčba nozokomiálních nákaz. Dále je popsána problematika hygieny rukou současné praxe, zvláště hygienické dezinfekce rukou, a nastíněna metodika zvyšování compliance hygieny rukou ve zdravotnickém zařízení dle současných doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). V praktické části je dokumentováno výzkumné šetření úrovně hygieny rukou ve sledovaném zdravotnickém zařízení. Výzkum je zaměřen na vedoucí pracovníky nelékařských zdravotnických profesí, na jejich znalosti v oblasti hygieny rukou a uplatňování poznatků v praxi. Ke zjištění situace a celkové compliance hygieny rukou bylo použito dotazníkové šetření, nepřímé sledování spotřeby dezinfekčních prostředků a přímé sledování dodržování základních indikací pro hygienu rukou dle doporučení Světové zdravotnické organizace.
Hand hygiene
Keywords: nozokomiální nákazy; hygiena rukou; compliance hygieny rukou; WHO; nosocomial infections; hand hygiene; hand hygiene compliance