Život v dětském domově z pohledu dítěte - Fričková, Ester (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá pobytem dětí v dětském domově. Teoretická část se věnuje charakteristice ústavní a ochranné výchovy, přibližuje fungování školských zařízení pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy a popisuje specifika pobytu dítěte v dětském domově. Pozornost je také věnována odchodu dětí z dětského domova a rizikům, s nimiž se po opuštění zařízení často potýkají. Praktická část je realizována na základě kvantitativního šetření za pomoci výzkumného nástroje dotazník. Hlavním cílem výzkumného šetření je zjistit, jak se dětem ve věku 11-16 let žije v dětském domově.
Life in a Children's Home from a Child's Perspective
Keywords: ústavní výchova; dětský domov; děti v ústavní péči; život v dětském domově; institutional care; children's home; children in institutional care; life in a children´s home