Etika na operačních sálech z pohledu perioperační sestry - Kudelová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na vnímání etiky na operačních sálech z pohledu perioperační sestry pomocí modelu čtyř rovin dle autorů A. R. Jonsena, M. Sieglera a W. J. Winsladea. Teoretická část čerpá z rešerše odborné literatury a přináší vhled od vývoje etiky po současné chápání etických principů a přináší seznam etických dilemat vztahující se k terapii onkologického pacienta. V průzkumné části jsou analyzovány polostrukturované rozhovory, které reflektují povědomí o etice vztahující se k péči o pacienta a k vnímání použitelnosti etických principů v praxi. V následné diskuzi je na podkladě výsledků průzkumu sestavené doporučení pro praxi.
Ethics in operating rooms from the point of view of the perioperative nurse
Keywords: etika; perioperační sestra; onkologický pacient; beneficence; nonmaleficence; autonomie; spravedlnost; ethics; perioperative nurse; oncology patient; beneficence; nonmaleficence; autonomy; equity