Nákladová kalkulácia vo výskume a vývoji - Záhorská, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2020)
Táto diplomová práca sa zameriava na kalkuláciu nákladov vznikajúcich vo výskume a vývoji. Prvá časť rešerše odbornej literatúry sa venuje predovšetkým managementu výskumu a vývoja, kde je vymedzený predovšetkým pojem výskum a vývoj a k nemu sa vzťahujúce náležitosti. Následne sa práca zaoberá problematikou samotných kalkulácií nákladov výskumu a vývoja a teoretická časť tejto práce je zakončená nákladovými kalkuláciami v zmysle strategického riadenia. Praktická časť diplomovej práce si kladie za cieľ analyzovať náklady spojené s vybranou výskumnou metódou v rámci sledovaného projektu a následne v ďalšej časti práce previesť kalkuláciu týchto nákladových položiek. Súčasťou praktickej časti tejto diplomovej práce je taktiež odporúčanie na rôzne zmeny spôsobu kalkulácie nákladov v rámci oceňovania novo vyvinutých metód.
Cost calculation in research and development
Keywords: výskum a vývoj; náklady; kalkulácia nákladov; náklady na V&V; testovanie toxicity nanomateriálov; research and development; costs; cost calculation; R&D costs; toxicity testing of nanomaterials