Syntéza sloučenin typu Gd2Ce2-xMoxO7 - Valentová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2013)
Suchým způsobem byly připraveny pigmenty typu Gd2Ce2-xMxO7, kde M = Mo, W a Nb, x = 0; 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5; 0,6; 0,7; 0,8; 0,9 a 1, teploty výpalu se pohybovaly od 1350 do 1550 °C po 50 °C. Dále byly pigmenty Gd2Ce2-xMoxO7, kde x = 0,1; 0,3; 0,5 a 0,7; připraveny dvoustupňovým způsobem a jednotlivé teploty výpalu byly od 1050 do 1350 °C po 100 °C. Třetím způsobem přípravy, srážením, byly připraveny pigmenty opět dopované molybdenem Gd2Ce2-xMoxO7, kde x = 0,1; 0,3; 0,5 a 0,7, reakční směsi byly podrobeny teplotám výpalu od 1350 do 1550 °C po 50 °C.
Synthesis of the Gd2Ce2-xMoxO7 compounds
Keywords: Pyrochlorové sloučeniny; anorganické pigmenty; keramické pigmenty; mineralizátor; Pyrochlore compounds; inorganic pigments; ceramic pigments; mineralisers